Fotbalul la 1900, povestea primelor campioane din Europa

Cel mai râvnit trofeu într-o competiție internă este, cu siguranță, acela de campioni. De la începuturile fotbalului până în prezent, mii de echipe au luptat pentru supremație. Dar știți care au fost primele campioane? Am realizat pentru dumneavoastră acest material pe care sperăm să îl distribuiți mai departe.

12 echipe s-au aliniat la startul primei ediții de First Division, în Anglia. Era sezonul 1888-1889, care a fost câștigat de Preston North End FC, cu 40 de puncte, 11 mai mult decât ocupanta poziției a doua, Aston Villa. În același sezon, cei de la Preston NE au câștigat și FA Cup. În anul următor. ”Invincibilii”, așa cum li se spune, au reeditat performanța de a obține titul, fiind de fapt și ultimul trofeu de campioni.

Ultima distincție sosește în sezonul 1937-1938, când Preston NE câștigă a doua cupă a Angliei. Actualmente ei evoluează în Championship, a doua ligă valorică engleză. Campioana ”all-times” este Manchester United, strâns urmată de Liverpool FC.

 

Prima ediție de campionat în Germania s-a desfășurat între anii 1902-1903. La turneul final compus din opt echipe, a luat parte și DFC Praga. Cehii au fost chiar finaliști, fiind învinși însă de VfB Leipzig, prima campioană a Germaniei, scor 7-2.  În anii ’60 echipa a luat denumirea de Lokomotiv Leipzig, denumire sub care evoluează și astăzi,  în Liga a IV-a germană, Regionalliga Nordost.  În 2003, clubul a intrat în faliment, iar Lokomotiv a repornit din liga a 13-a germană. În portofoliul echipei din Leipzig rămân 3 titluri de campioană, o cupă a Germaniei și patru cupe ale Germaniei de Est.

O altă performanță notabilă a fost finală de Cupa Cupelor pierdută împotriva lui Ajax, în 1986-1987. Bayern Munchen conduce detașat în ”clasamentul” campioanelor din Germania, cu 30 de tiluri.

 

FC Barcelona este prima campioană a Spaniei. ”Blaugrana” au câștigat titlul în 1928-1929, atunci când este consemnată oficial prima ediție de campionat. Până în acel moment însă, Barcelona mai câștigase 15 ”campionate ale Cataluniei” și opt cupe ale Spaniei. În sezonul inaugural al actualei ”La Liga”, 10 formații s-au aliniat la start. Barcelona a câștigat titlul în ultima etapă, învingând Real Madrid, echipă cu care împărțea prima poziție în clasament.

Totuși, actualmente, supremația este deținută de madrileni, care au în palmares 34 de titluri de campioni, față de doar 26 ale ”primei campioane”.

Cea mai longevivă echipă din fotbalul italian, Genoa, a devenit prima campioană în 1898. Vorbim despre un ”patrulater” fotbalistic disputat într-o singură zi, cu patru echipe participante: Internazionale Torino, Torinese, Ginastica Torino și Genoa. Fnala a fost câștigată de Genoa, scor 2-1, împotriva lui Internazionale Torino, după prelungiri. În următorii 2 ani, Genoa a câștigat din nou competiția, ”grifonii” fiind și campionii anului 1900.

În sezonul imediat, au pierdut în fața celor de la AC Milan, ” rossoneri” obținând în 1901 primul lor titlu. Așa cum bine știți, echipa cea mai galonată în fotbalul italian este Juventus Toriono, care are ”în vitrina de trofee” 36 de campionate.

Olimpique Lillois nu mai există. Echipa care devenea prima campioană în Franța, în sezonul 1932-1933 se dizolva în 1944, fiind absorbită de SC Fives. Din această ”asociere” a rezultat, ulterior, actuala Lille. OL, fondată în 1902, a activat înițial în competițiile regionale, ocupând de câteva ori prima poziție. În anul în care au devenit campioni, Divizia Națională, așa cum se numea actuala ”Ligue 1” era împărțită în două grupe, A și B.

Finala contra Cannes a consimțit primul și unicul titlu al ”Dogilor”, scor 4-3.  Liderul la zi în campionatul francez, după numărul de trofee, este în schimb ”Saint- Ettiene”, cu 10 titluri, unul mai mult decât PSG.

(Va urma)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *